Міжнародна наукова конференція

5-6 жовтня у Варшавському  університеті на педагогічному факультеті проходить Міжнародна наукова конференція за участю науковців Польщі, Словенії, Росії, Чехії та України на тему ” Безперервне навчання. Przestrzenie uchenia sie doroslych. /Spaces  of adult learning”. Від Прикарпатського національного університету  виступили  викладачі нашої кафедри: завідувачка кафедри фахових методик та технологій початкової освіти, док.пед. наук, професор Луцан Н.І., докт. філософських наук, професорка кафедри Качмар О.В. та канд. психологічних наук, доцент Хімчук Л.І.
На конференції розглянуто європейський досвід формування та розвитку системи освіти протягом життя. Окреслено головні завдання, переваги та проблемні аспекти такої освіти. Безперервність виступає у сучасному культурно-освітньому контексті як ідея, якість освітнього процесу , умова становлення людини.
У своєму виступі  “Trends in Adult Education Development in Ukraine” професор Луцан Н.І. наголосила, що основними трендами освіти дорослих є освіта впродовж життя, розвиток неформальної освіти і моделювання , функціонування регіонів, що навчаються, також онлайн-освіта, підготовка педагоггічного персоналу для освіти дорослих. Для України  актуальними є розроблення нових і вдосконалення діючих навчальних програм, їх методичного забезпечення для підготовки просвітників дорослих у форматі формальної, неформальної освіти . Якість освіти дорослих залежить від професіоналізму  педагогів, професійної підготовки педагогічного персоналу для освіти дорослих.
У своєму докладі “Lifelong education as a tool for the formation of 21st century skills”проф. Качмар О.В. розкрила соціальну місію  безперервної освіти як гармонійного вписування особистості у нові соціальні та економічні реалії, трансформації ринку праці тощо.У своїй  доповіді спробували обгрунтувати , що за останнє десятиріччя безперервне навчання перетворилося з теоретичного концепту на реальний чинник розвитку освіти та суспільства, виступаючи важливим інструментом формування професійних навичок сучасного фахівця.