Про роботу в журі літературного конкурсу

Тетяна Качак – доктор філологічних наук, професор кафедри фахових методик і технологій початкової освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, голова Івано-франківської філії Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва. Дослідник сучасної української і зарубіжної літератури для дітей та юнацтва. Експерт у книжковій премії Еспресо-вибір читачів. Експерт у номінації “Дитяча література” літконкурсу “Коронація слова (м.Івано-Франківськ):
“Працювати в журі конкурсу малої прози «Open World»  – це за короткий термін прочитати багато різних творів без контексту творчості автора. Кодування текстів унеможливлює суб’єктивний підхід до оцінювання, але не робить вибір простішим. Насправді якісних у художньо-естетичному плані робіт набагато більше, ніж  призових місць . Основні критерії, якими керувалася у своєму виборі, – ті, які засвідчують художньо-естетичну якість твору: актуальність теми і проблематики; оригінальність і цілісність сюжету; образна мова твору; майстерність автора в побудові композиції, розкритті характерів і образів персонажів; індивідуальний стиль письма; «духовнотворча телеологічність» (поняття, яке Петро Іванишин тлумачить як «оцінку людинотворчого та націотворчого потенціалу твору»).
Найбільше вразили оповідання-спогади, родинні історії, у яких автори передали біль покаліченого війною  дитинства, художньо відтворили трагедії людини чи суспільства, зуміли показати психологію людських стосунків й розкрити внутрішній світ особистості, затиснутої лещатами побуту й безвиході. Захопили твори, сповнені світла і любові до маленької людини, до світу.
Окремо варто відзначити малу прозу про Суми, історичні й біографічні оповідання. Досі в уяві герої, яким довелося прожити нелегке життя, але вони змогли зберегти почуття гідності, патріотизму, залишитися добрими, відкритими і щирими до інших”П